crapul

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)

Sa vorbim putin despre crap

Crapul este acoperit cu solzi mari iar pe margini are o dungã ceva mai
închisã; are gura nu foarte mare insa carnoasa. Are  doua mustacioare la colturi si alte doua mai mici, spre nas.

Crapul salbatic are o forma mai alungita decat cel de crescatorie.
Crapul are corpul gros, spatele putin curbat burta putin lasatã în jos.

Inotatoarea dorsala este foarte lunga si se întinde pânã aproape de coada bilobata.
Culoarea variazã dupa apa si dupa vârstã astfel:

Cei din râurile de la o altitudine mai mare au nuante mai deschise decât cei din
râurile de ses. Pe spate, crapul este verde-albãstrui pânã la negru-albãstrui, pe flancuri cenusiu si galben-auriu pânã la arãmiu-închis iar pe burtã, gãlbui.
Greutatea medie a unui adult este de 12-15 kg;
Insa exemplarele cele mai mari pot depãsi 30 – 35 kg (rata de crestere este de 1.4 kg/an) si pot atinge o varsta de peste 40 de ani.

Reproducerea crapilor are loc în aprilie – mai, când o crãpoaicã maturã poate avea o cantitate de icre de pânã la 23% din masa sa netã. Perioada de depunere a icrelor este deosebit de grea pentru femelele crap. La depunerea icrelor, crapii masculi lovesc cu putere femela în abdomen ajutând la expulzarea icrelor. Loviturile repetate si deosebit de puternice pot provoca uneori moartea femelelor tinere. Chiar si în aceste conditii, nu întotdeauna icrele sunt eliminate în totalitate, o parte rãmânând în abdomenul femelei pânã anul viitor sau chiar mai mult – de unde si expresia “crap cu icre din mai multi ani”. Icrele sunt depuse pe vegetatia submersã, de regulã în mai multe sedinte.

Ele sunt fecundate de masculi prin stropire cu lapti. Durata de ecloziune a icrelor de crap depinde de temperatura apei si este de 5-6 zile la o temperatura de 20 C sau de 8-10 zile la 18-19 C.

Vezi momeli pentru crap si afla ce nade si momeli merg cel mai bine.

 

Din punct de vedere gastronomic, crapul este folosit cu precadere in majoritatea retetelor cu peste. Idei de retete culinare:

ciorba de peste

plachie de peste

saramura  de crap

crap la gratar

 

 

Citeste mai mult despre pescuitul la crap.

Mai multe detalii despre alte specii de pesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>